GENIE Nieuws

Aan de slag met actualiteit en wetenschap in de klas

 

Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws. Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.

 

Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.

Koolstofdioxide en het broeikaseffect

Aflevering Februari 2023

In bijna elk jaaroverzicht kon je het lezen: de zomer van 2022 was de warmste zomer ooit in Europa. De reden daarvoor: de klimaatopwarming. Maar wat is dat eigenlijk? We gaan tijdens deze aflevering dieper in op fossiele brandstoffen en hun impact op het klimaat. We bezoeken onder andere de serres van het GUM in Gent om wetenschappelijk nieuws in de leefwereld van de leerlingen te brengen.

Een overzicht van alle video’s van GENIE Nieuws

Februari 2023 - Koolstofdioxide en het broeikaseffect

In bijna elk jaaroverzicht kon je het lezen: de zomer van 2022 was de warmste zomer ooit in Europa. De reden daarvoor: de klimaatopwarming. Maar wat is dat eigenlijk? We gaan tijdens deze aflevering dieper in op fossiele brandstoffen en hun impact op het klimaat. We bezoeken onder andere de serres van het GUM in Gent om wetenschappelijk nieuws in de leefwereld van de leerlingen te brengen.

November 2022 - Waar komt energie vandaan?

De energieprijzen swingen de pan uit en meer dan ooit wordt er ingezet op duurzame energie. Maar waar komt energie nu vandaan? Deze nieuwe aflevering van GENIE Nieuws zoomt in op de wet van behoud van energie en onderzoekt de verschillende manieren van energie opwekken. Bewegingsenergie, warmte-energie, kinetische energie, kernenergie… Het komt allemaal aan bod op een wetenschappelijk toegankelijke manier, én met een vette knipoog naar de leerlingen.

September 2022 - Het apenpokkenvirus onder de loep

Het apenpokkenvirus is de laatste maanden niet uit de actualiteit weg te denken. Maar weten leerlingen wat dit virus precies is? Hoe het zich verspreidt? Wie het virus kan krijgen? Met deze nieuwe aflevering van GENIE Nieuws gaan we hier dieper op in.

Mei 2022 - Is lachgas echt om te lachen?

Lachgas is al een tijdje een hot topic onder leerlingen. Daarom nemen we dit gas eens grondig onder de loep: wat is lachgas precies en wat doet het?  Het lijkt onschuldig maar er zijn wel degelijk heel wat gevaren aan verbonden. We zoomen in op het chemische aspect van lachgas en hoe het vrijkomt aan de hand van druk en warmte-energie.

Maart 2022 - Chemie als wapen

De wetenschappelijke wereld is fantastisch! We kunnen mensen genezen, zotte gebouwen ontwerpen en de ruimte verkennen. Maar wetenschap kan ook een keerzijde hebben. Deze aflevering van GENIE Nieuws zoomen we in op chemie als wapen. We kijken hoe chemische wapens zijn geëvolueerd, van de Eerste Wereldoorlog, Tweede  Wereldoorlog tot vandaag.

Februari 2022 - James Webb Ruimtetelescoop

Niet zo lang geleden lanceerden ESA, NASA en de Canadese Ruimtevaartorganisatie de grootste, de krachtigste en de meest complexe ruimtetelescoop ooit. Verwonder je leerlingen op een toegankelijke manier over de James Webb Ruimtetelescoop: Waarom lanceren we deze telescoop precies? Hoe ging de lancering er aan toe? Hoe werkt de telescoop met spiegels en optica?

Oktober 2021 - Nobelprijs voor geneeskunde

Hoe nemen we temperatuur en druk waar? David Julius en Ardem Patapoutian zijn met de Nobelprijs voor Geneeskunde bekroond voor hun onderzoek naar temperatuur- en tastreceptoren. Wat betekent dit nu precies? Wetenschapvlogster Jacotte Brokken geeft meer uitleg over de ontdekkingen die nu bekroond zijn.

Ontdek onze GENIE-wetenschapsmethodes