MacroScoop
Met MacroScoop gaan je leerlingen op onderzoek in de verschillende disciplines van de natuurwetenschappen. Er is aandacht voor een duidelijke structuur en opbouw met actieve en doelgerichte werkvormen.
Combineer structuur, onderzoekend leren en herkenbare contexten
Wat verschijnt er in 2024?
- Vernieuwing MacroScoop 1&2
- Vernieuwing MacroScoop 3&4
- Vernieuwing MacroScoop 5 (Thema Golven)
- MacroScoop 6
Macroscoop zet sterk in op onderzoekend leren, vanuit een herkenbare invalshoek voor de leerling. MacroScoop bouwt zorgvuldig een gestructureerde leerlijn uit waarbij we dicht bij de leefwereld van de leerlingen blijven. Er is een duidelijke structuur met doelgerichte werkvormen. Dit wordt ondersteund door een uitgebreid aanbod aan (visueel) materiaal zoals labovideo’s, afbeeldingen, adaptieve online oefeningen.
Gestructureerde didactische leerlijn met herkenbare contexten
Veel oefenmogelijkheden met oog voor differentiatie
Onderzoekend leren staat centraal
Duidelijke leerlijn naar zelfstandig leren, onderzoeken en samenvatten
Sterke ondersteuning van de leerling
Aan de slag met MacroScoop
Met MacroScoop gaan je leerlingen op onderzoek in de verschillende disciplines van de natuurwetenschappen. Er is aandacht voor een duidelijke structuur en opbouw met actieve en doelgerichte werkvormen. Dit wordt ondersteund door een uitgebreid aanbod aan (visueel) materiaal zoals labovideo’s, sprekende foto’s en tekeningen, ontdekplaten, adaptieve online oefeningen … Met onderwerpen die recht uit hun leefwereld komen en origineel beeldmateriaal leren je leerlingen op een wetenschappelijk manier naar het leven rondom hen te kijken.
Ontdek hieronder hoe MacroScoop jou en je leerlingen in de verschillende graden onderdompelt in het vak natuurwetenschappen.
A-stroom
Graad 2
Graad 3
MacroScoop in de A-stroom
Met MacroScoop gaan je leerlingen op onderzoek in de verschillende disciplines van de natuurwetenschappen. Elk thema wordt aangesneden vanuit een aparte invalshoek, die leerlingen triggert en activeert. Met onderwerpen die recht uit hun leefwereld komen en origineel beeldmateriaal leren je leerlingen op een wetenschappelijk manier naar het leven rondom hen te kijken.
Nieuwe minimumdoelen
In 2024 herwerken we de eerste graad van MacroScoop op maat van de nieuwe minimumdoelen. En verbeteren we in één klap ook alle foutjes, op papier en online. Het sterke concept behouden we uiteraard zodat je nog steeds op een inductieve manier met je leerlingen aan de slag kan. Doordat het vak natuurwetenschappen in verschillende netten anders wordt ingedeeld, hebben we besloten om 3 leerpakketten voor de gehele graad aan te bieden, elk goed voor 1 uur.
MacroScoop 1&2 Leerpakket 1 (beschikbaar)
MacroScoop 1&2 Leerpakket 2 (december 2024)
MacroScoop 1&2 Leerpakket 3 (september 2025)
MacroScoop in graad 2
MacroScoop zet sterk in op onderzoekend leren, vanuit een herkenbare invalshoek voor de leerling. Er is een duidelijke structuur met doelgerichte werkvormen. Dit wordt ondersteund door een uitgebreid aanbod aan (visueel) materiaal zoals labovideo’s, afbeeldingen, adaptieve online oefeningen … MacroScoop biedt leerwerkboeken aan voor natuurwetenschappen in de dubbele finaliteit met 3 graadsuren in graad 2.
Nieuwe minimumdoelen
In 2024 herwerken we de tweede graad van MacroScoop op maat van de nieuwe minimumdoelen. Het inductieve concept is lichtjes aangepast. Op vraag van jullie hebben we namelijk ook hier en daar de nodige theorie toegevoegd in de uitgave. Met als resultaat een mooie balans tussen actieve werkvormen en theorie.
Doordat het vak natuurwetenschappen in verschillende netten anders wordt ingedeeld, hebben we besloten om 3 leerpakketten voor de gehele graad aan te bieden, elk goed voor 1 uur.
MacroScoop 3&4 Leerpakket 1 (beschikbaar)
MacroScoop 3&4 Leerpakket 2 (beschikbaar)
MacroScoop 3&4 Leerpakket 3 (januari 2025)
MacroScoop in graad 3
MacroScoop zet in de derde graad de volgende stap in het zelfstandiger verwerken van de leerstof. Een leerschrift is een uitgave waar we de theorie meer bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en oprachten. Zo blijft MacroScoop een actieve en onderzoekende methode, maar ondersteunen we de leerlingen om een brede basis wetenschappelijke kennis en inzichten te verwerven.
Macroscoop bouwt een gestructureerde leerlijn uit waar we dicht bij de leefwereld van de leerlingen blijven en kiezen voor een herkenbare insteek.
Werk conform je leerplan met MacroScooop 5 |
Het thema ‘Van Ohm tot Joule’ verhuist in 2024 van Macroscoop 5 naar de tweede graad. In de plaats voegen we het thema ‘Golven’ toe aan de inhouden van het vijfde jaar. Op die manier werk je conform de leerplannen 2e en 3e graad.
|
MacroScoop 5
MacroScoop 6
Hybride leren
MacroScoop is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerwerkboeken en leerschriften. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.
In de A-stroom en in de 2de graad kun je MacroScoop vinden op het digitaal leerplatform diddit. In de 3de graad zul je alle functionaliteiten kunnen inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kan terugvinden.
MacroScoop graad 1&2: diddit
MacroScoop 5&6: iDiddit
Ontdek onze andere methodes
Neem contact op met jouw educatief adviseur.
Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!