STORIAHD in graad 3
STORIAHD is een sterk opgebouwde methode geschiedenis die historisch denken naar de oppervlakte brengt in een solide structuur en heldere werkwijze. Het zeer uitgebreide aanbod bronmateriaal is ideaal om je leerlingen kritisch te leren redeneren met en over bronnen. Ook in de derde graad biedt STORIAHD voldoende vrijheid om je eigen accenten te leggen.
STORIAHD in graad 3
STORIAHD is de opvolger van onze beproefde reeks STORIA, al jaar en dag geliefd bij geschiedenisleerkrachten. De HD staat voor historisch denken, dat in deze herwerking een stevige upgrade kreeg.
We behouden wat goed was – de solide structuur en heldere werkwijze – en redeneren over bronnen wordt nog explicieter gemaakt. Dat, samen met de boeiende lesteksten en het rijke aanbod aan bronmateriaal maken van STORIAHD een eigentijdse, sterke methode geschiedenis. Zowel met de leerboeken ‘Classic’ als met het leerwerkboek ‘Live” kun je de lessen nog helemaal naar je hand zetten.
Nieuw in 2024: Vanaf september 2024 kun je aan de slag met het leerboek STORIAHD Classic 6 en het leerwerkboek STORIAHD Live 6.
Rijk en gevarieerd aanbod aan bronmateriaal
Solide structuur
Sterke lesteksten
Hybride lesgeven met iDiddit
Aan de slag met STORIAHD in graad 3
Historische vragen herkennen, begrijpen en stellen zijn belangrijke vaardigheden in de weg naar historisch denken. In de eerste graad leren leerlingen historische vragen herkennen en situeren, in de hogere graden gaan ze deze vaardigheden verder uitdiepen. Elke les start vanuit historische vragen en biedt heel wat verwerkingsopdrachten voor het herkennen, evalueren en formuleren van historische vragen.
Kritisch bronnenonderzoek staat centraal in geschiedenisonderwijs. Door bronnen kritisch tegen het licht te houden, trachten leerlingen een antwoord te bieden op de historische vragen. STORIAHD bevat veel en exclusief bronnenmateriaal met extra duiding en heel wat opdrachten.
In de derde graad zullen leerlingen historische vaardigheden verder aanscherpen om tot een correcte beeldvorming te komen. Met STORIAHD kunnen ze oefenen op structuurbegrippen: oorzaak/gevolg, continuïteit/verandering … Daarnaast is er extra aandacht voor ‘de maakbaarheid van geschiedenis’en voor standplaatsgebondenheid, multiperspectiviteit, mythevorming en instrumentalisering van het verleden.
Op weg met STORIAHD in graad 3
Onderzoeken in graad 3
Zowel in de Classic als in de Live kun je je leerlingen in jaar 5 en 6 op onderzoek sturen.
Een onderzoek bestaat ook telkens uit een inleiding met prikkelende historische vragen, een ruim aanbod bronnen, opdrachten die je lln zelfstandig kunnen doorlopen en op het einde, een kennen & kunnen.
De onderzoeken doen de leerlingen nadenken over bronnen, beeldvorming, standplaatsgebondenheid, collectieve herinnering en de relatie tussen heden en verleden. Om een idee te krijgen van de onderwerpen, kijk je best eens in de inhoudsopgaves van de inkijkexemplaren hierboven.
Interactieve ontdekplaten in graad 3
Bij het onlinelesmateriaal dat bij STORIAHD hoort, zitten ook heel wat interactieve ontdekplaten. Dit zijn schermgrote afbeeldingen die je via een link kunt openen, en waar je op tal van hotspots kunt doorklikken. Achter elke hotspot zit een extra bron, informatieve tekst, een audio- of videofragment of een kennisclip. Meestal kan je nog eens doorklikken op de bron, zodat je ook daar weer nieuwe hotspots krijgt.
Een ontdekplaat is ideaal om je leerlingen op een toffe manier zelf op onderzoek te laten gaan door de leerstof en soms ook uitbreidingsmateriaal.
Hybride leren
Met iDiddit heb je de ideale tool in handen om het ‘hybride lesgeven’ op jouw manier in te vullen. Van voorbereidingen en lesgeven tot evalueren en coachen, jij bepaalt zelf hoeveel, hoe vaak en hoe zelfstandig je leerlingen in iDiddit werken.
In iDiddit krijg je de bouwstenen om onze methodes volledig naar je hand te zetten. Verschuif thema’s of hoofdstukken in functie van je agenda en jaarplan, voeg eigen leerinhouden toe en pas aan wat jij nodig acht.
De resultaten van de vele oefeningen, opdrachten en Bookwidgets die je zelf kunt toevoegen bekijk je in een handig overzicht. Zo ontdek je in een oogopslag wie waar wanneer bijsturing nodig heeft.
Neem contact op met jouw educatief adviseur.
Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!