GENIE Chemie graad 3

GENIE Chemie geeft jou in de derde graad de nodige handvaten om je leerlingen actief en zelfstandig aan de slag te laten gaan met chemische kennis en onderzoeken.

Chemie

Doorstroomfinaliteit

Doorblader het aanbod

GENIE Chemie graad 3

GENIE Chemie is de opvolger van de gewaardeerde reeks ION. We behouden de sterke elementen van ION, zoals de duidelijke structuur, en zetten vervolgens met GENIE Chemie nog meer in op een groot aanbod oefeningen en een brede basis aan wetenschappelijke kennis. De heldere leerlijn geeft jou de mogelijkheid om het vak chemie volledig naar je hand te zetten.

 

We geven de nodige handvaten om de leerlingen actief en zelfstandig te laten nadenken, met o.a. boeiende onderzoeken en een geïntegreerde STEM-didactiek. Bovendien is GENIE Chemie een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen.

Opvolger van de gewaardeerde methode ION

Kwaliteitsvol naslagwerk met boeiende onderzoeken

Veel oefenmogelijkheden met oog voor differentiatie

Aandacht voor wetenschappelijke kennis en diepgang

Uitgebreid aanbod extra lesmateriaal

Bekijk de volledige proefversie van jaar 6

Aan de slag met GENIE Chemie

In graad 3 kunnen de leerlingen aan de slag met een leerboek als een kwalitatief naslagwerk waarin alle theorie en boeiende onderzoeken gebundeld zijn. In het leerboek zelf vind je een basisaanbod aan oefeningen terug, daarnaast kunnen je leerlingen aan de slag met extra online adaptieve oefenreeksen.

 

Met GENIE Chemie kun je de minimumdoelen voor de de richting Biotechnologische en chemische technieken in de derde graad dubbele finaliteit realiseren. Door de specificiteit van de richting raden we aan om een aantal extra labo’s te voorzien en oog te hebben voor enkele accentverschuivingen.

 

Wat mag je de komende jaren verwachten voor graad 3?

  • GENIE Chemie 5 leerboek (beschikbaar)
  • GENIE Chemie 6 leerboek (september 2024)

Introductie

In het leerboek staat op de themapagina een sprekend beeld met een korte introductietekst en boeiende vragen. Een vrijblijvende manier om het thema bij je leerlingen te introduceren.

Voorkennis

In het leerboek bieden we een duidelijk schematisch overzicht van wat de leerlingen de voorgaande jaren al hebben gezien met een duidelijke verwijzing naar wat er dit thema zal worden behandeld van leerstof. Je kan hier vrijblijvend met je leerlingen dieper op ingaan.

Nieuwe leerstof

Het middenrif van elk thema bestaat uit verschillende hoofdstukken. Op de eerste pagina van een hoofdstuk zul je altijd de titel vinden, de introtekst en het doelenkader. De leerstof wordt vervolgens op een didactische manier opgebouwd met oog voor de voldoende oefenmogelijkheden en differentiatie in het vak chemie.

Labo's

Bij het leerboek worden de labo's online aangeboden.​ Ja kan ze dowbloaden, aanpassen of volledig online inzetten. Via een verwijzing in het boek, is het duidelijk voor jou en de leerlingen wanneer we een labo aanbieden.

Oefenen

In het leerboek vind je bij 'Aan de slag' een basisaanbod opgaves waarmee de leerlingen de leerstof kunnen inoefenen.​ Jij bepaalt op welk moment de leerlingen met de opgaves aan de slag gaan tijdens het leerproces. Heb je het gevoel dat je leerlingen nog extra oefeningen kunnen gebruiken? Op iDiddit vind je extra online adaptieve oefenreeksen. ​

Samenvatten

De belangrijkste concepten en theorie worden verzameld in een ingevulde themasynthese. Elke themasynthese heeft ook een samenvattende kennisclip. Voor grote hoofdstukken is het namelijk niet aangewezen om tot op het einde van het thema te wachten om een synthesemoment te hebben. Daarom voorzien we soms ook een synthese op hoofdstukniveau.

Doorblader het aanbod van GENIE Chemie in graad 3

 

GENIE wil de leerlingen voorbereiden op en ondersteunen in het zelfstandig verwerken van de leerstof, met het oog op het hoger onderwijs. Er is een duidelijke leerlijn van jaar 3 tot jaar 6. We begeleiden hierbij jouw leerlingen naar het werken met een leerboek in de derde graad. GENIE Chemie maakt deel uit van de wetenschapsreeks GENIE. De reeks biedt een volledig aanbod met aparte uitgaven biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen in de doorstroomfinaliteit, op maat van de verschillende netten. De GENIE-reeks bouwt verder op de leerlijn wetenschappen in jaar 2 van de methode WONDER.

 

Doe je voordeel met de GENIE-reeks

 

GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.

 

GENIE Chemie 5

Leerboek

GENIE Chemie 6

Leerboek

Waarom kiezen voor GENIE Chemie in graad 3?

 

GENIE Chemie is de opvolger van de gewaardeerde reeks ION. We behouden de sterke elementen van ION en voorzien vervolgens met GENIE Chemie nog meer oefeningen en een brede basis aan wetenschappelijke kennis. Met GENIE Chemie beschik je met andere woorden over voldoende materiaal om je leerlingen klaar te stomen voor verdere studies.

 

GENIE Chemie legt in de derde graad een focus op …

Oefenen

Kwaliteit

Video

Voor elk net

Kwalitatief oefenmateriaal

Als leerkracht chemie steek je heel veel tijd in het zoeken naar oefeningen. In het leerboek of leerschrift vind je daarom veel opgaves, zodat de leerlingen uitgebreid de kans krijgen om actief de leerstof in te oefenen. Het onlineleerplatform je de mogelijkheid om je leerlingen de leerstof nog verder te laten inoefenen en hen doorheen het schooljaar op te volgen en bij te sturen waar nodig. Als leerkracht kun je ook aan de slag met een uitgebreid aanbod aan online labo’s. Deze labo’s zijn bewerkbaar en printbaar.

Kwaliteit en structuur

ION werd heel erg gesmaakt door leerkrachten chemie. In GENIE Chemie mag je opnieuw een sterke structuur verwachten en beantwoorden we aan de vraag naar een toegankelijke uitgave met een stevige wetenschappelijke basis. We gaan echter nog een stapje verder: GENIE Chemie is een hybride methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan. Met GENIE Chemie gaan we dus nog een stap verder om echt aan te sluiten op de noden en vragen van biologieleerkrachten van de derde graad.

 

Daarnaast zal GENIE Chemie ook digitaal een stapje verder gaan dan de gekende ION-reeks. Het is een hybride methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan. JIj hebt de vrijheid om te bepalen hoe vaak en wanneer je digitaal aan de slag gaat. Via het onlineleerplatform iDiddit kun je de methode helemaal naar je eigen hand zetten. Thema, hoofdstukken en inhouden verplaatsen, aanpassen … Zo maak je de methode eicht helemaal de jouwe. Bovendien ontbreekt een duidelijk overzicht van je leerlingen en hun vorderingen bij digitale oefeningen, opdrachten en evaluaties uiteraard niet.

Visuele ondersteuning

De visuele ondersteuning in GENIE Chemie bevordert het leerproces van de leerlingen en is een goede manier om te differentiëren, voor flipping-the-classroom … Om voorkennis op een visuele manier te activeren of om nieuwe leerstof te herhalen bieden we kennisclips aan. Leerlingen die het moeilijker hebben bij bepaalde proeven of experimenten, ondersteunen we met instructiefilmpjes. Tot slot wordt elke demo in de methode ook gefilmd zodat je altijd het proefje kunt tonen in de klas.

Inhouden op maat van je onderwijsnet

GENIE Chemie biedt inhouden op maat van je onderwijsnet waarbij we rekening houden met de eigenheid van elk net. In de tweede graad kun je hiervoor aan de slag met aparte uitgaven voor het KathOndVla en het GO!. In de derde graad biedt GENIE Chemie één leerboek aan. Via het onlineleerplatform vind je aanvullend eventuele uitbreiding van de leerstof, eigen aan je net en een uitgebreid aanbod aan digitale oefeningen op maat van de leerplannen.

Hybride leren

We stellen je met veel trots, én met veel plezier het vernieuwde onlineleerplatform iDiddit voor bij GENIE Chemie in graad 3. Alles wat je kent van diddit, én meer!

 

Met iDiddit heb je de ideale tool in handen om het ‘hybride lesgeven’ op jouw manier in te vullen. Van voorbereidingen en lesgeven tot evalueren en coachen, jij bepaalt zelf hoeveel, hoe vaak en hoe zelfstandig je leerlingen in iDiddit werken. In iDiddit krijg je de bouwstenen om onze methodes volledig naar je hand te zetten. Verschuif thema’s of hoofdstukken in functie van je agenda en jaarplan, voeg eigen leerinhouden toe en pas aan wat jij nodig acht.

 

De resultaten van de vele oefeningen, opdrachten en toetsen met automatische verbetering bekijk je in een handig overzicht. Zo ontdek je in een oogopslag wie waar wanneer bijsturing nodig heeft.

Lees meer over iDiddit

GENIE Nieuws

Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws.

 

Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.

 

Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie, Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.

Bekijk alle afleveringen van GENIE Nieuws

Complete plaatje, van mooi geïllustreerd boek met duidelijke theorie tot voldoende oefeningen (al dan niet digitaal).

Leerkracht chemie

Herentals

SO_informaticalessen_beeld_banner

Ontdek ook

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!