Praktisch registratie- en erfbelasting

Leer de hoofdlijnen van de registratie- en erfbelasting in het Vlaamse Gewest

Praktisch registratie- en erfbelasting

Praktisch registratie- en erfbelasting – basisbeginselen bevat de hoofdlijnen van de registratie- en erfbelasting van toepassing in het Vlaamse Gewest.

focus op de basisprincipes, niet de uitzonderingen

ondersteunende schema’s uit het burgerlijk (erf)recht

extra voorbeelden van de berekening van de erfbelasting online

Bekijk de inhoudstafel

Registratie- en erfbelasting voor het hoger onderwijs

 

In Praktisch registratie- en erfbelasting focussen de auteurs op de hoofdlijnen van de registratie- en erfbelasting. Daardoor is de uitgave in eerste instantie geschikt voor opleidingen waar deze materie in een beperkt aantal lesuren aan bod komt.

 

Wegwijs in de registratie- en erfbelasting

 

Praktisch registratie- en erfbelasting – basisbeginselen is een praktische introductie in de hoofdlijnen van de registratie- en erfbelasting in het Vlaamse Gewest:

  • geen overdaad aan uitzonderingen op de basisprincipes;
  • beknopte schema’s met fundamentele principes uit het burgerlijk (erf)recht;
  • talrijke voorbeelden;
  • concrete opdrachten.

De regelgeving voor het Brusselse en/of het Waalse gewest wordt sporadisch aangehaald en aangeboden via mijnstudiemateriaal.be.

 

Als ondersteuning voor het verwerken van de materie zijn achteraan in het boek twee schema’s te vinden die beknopt enkele fundamentele principes uit het burgerlijk (erf)recht herhalen.

Ontdek meer!

Over deze editie

In augustus 2024 verschijnt de nieuwe editie van dit handboek.

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

schema’s

extra voorbeelden van de berekening van de erfbelasting

registratierechten in het Brusselse Gewest

successierechten in het Brusselse en het Waalse Gewest

oplossingen voor de docent

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Bart Chiau

Bart Chiau is professor aan UGent en doceert aan de Faculteit Economie ‘Verzekeringsmanagement’ en ‘Persoonlijke Financiële Planning’. Hij is auteur van diverse uitgaven rond fiscaliteit, sociale zekerheid, verzekeringen, erfrecht, vermogens- en successieplanning. Daarnaast geeft hij regelmatig seminaries in deze materies. Hij werkt voor verschillende beroepsorganisaties binnen de financiële wereld en wordt geconsulteerd door banken, verzekeringsondernemingen, accountantskantoren, advocatenkantoren en het notariaat. Als expert komt professor Chiau regelmatig aan bod in de media. Bij VAN IN werkt hij als auteur mee aan deze uitgaven:

Praktisch belastingrecht

Praktisch registratie- en erfbelasting

Herman Cools

Eddy Debruyne

Eddy Debruyne behaalde het diploma rechten aan de Universiteit Antwerpen in 1989 waar hij als assistent verbonden bleef tot 30 september 1992. De lokroep van het onderwijs bracht hem in 1992 naar de Economische Hogeschool Sint Aloysius te Brussel. Ten gevolge van de afsplitsing van de masteropleidingen in het kader van de academisering van het hoger onderwijs is hij sinds 1 januari 2014 als Hoofdlector aan de KULeuven verbonden waar hij momenteel de vakken BTW en Fiscaal recht doceert. Sinds september 2007 doceert Eddy ook het vak BTW aan de Fiscale Hogeschool en aan Odisee te Brussel. Hij is tevens (co)auteur van verschillende fiscale (hand)boeken. Hij is ten slotte ook een gewaardeerd spreker op diverse seminaries van de Fiscale Hogeschool. Bij VAN IN werkt hij als auteur mee aan deze uitgaven:

Praktisch belastingrecht

Praktisch registratie- en erfbelasting

Voor jou ook interessant?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!