Praktisch administratief recht

Maak kennis met het administratief recht vanuit een praktische benadering

Praktisch administratief recht

Met Praktisch administratief recht maak je kennis met het administratief recht vanuit een praktische benadering.

praktische insteek

totaalpakket van theorie en concrete voorbeelden

uitgebreid aanbod aan oefeningen

Bekijk de inhoudstafel

Administratief recht voor het hoger onderwijs

 

Met Praktisch administratief recht kiezen de auteurs bewust voor een aanpak en opbouw die volledig is afgestemd op een publiek dat de praktijk van administratief recht onder de knie wil krijgen. Het maakt het boek geschikt voor zowel studenten in het hoger onderwijs als voor zelfstudie.

 

 

Wegwijs in het administratief recht

 

Praktisch administratief recht bespreekt het administratief recht vanuit de volgende invalshoeken:

  • de fundamenten van het administratief recht;
  • de openbare diensten;
  • goederen;
  • ruimtelijke ordening en milieurecht;
  • rechtsbescherming tegen het bestuur.

De theorie wordt toegelicht aan de hand van:

  • verwijzingen naar rechtsbronnen;
  • talrijke concrete voorbeelden;
  • een uitgebreide oefeningenmodule met oefeningen, casussen en een deeloverschrijdende oefening.

 

Ontdek meer!

Over deze editie

In augustus 2023 verscheen de nieuwe editie van dit handboek.

Een vraag over deze uitgave?

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

aanvullingen bij het boek

extra oefeningen en casussen (per deel + deeloverschrijdend)

oplossingen voor de docent

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Inge Cleymaet

Inge Cleymaet studeerde Rechten aan de UGent en behaalde het Aggregaat Niet-Universitair Hoger Onderwijs aan de VUB. Ze werkte als ambtenaar in de juridische dienst van openbare besturen, o.m. het Algemeen Bestuur van Ontwikkelingssamenwerking, waar ze ruime expertise opdeed in het administratief recht en de administratiefrechtelijke procedures voor de Raad van State en andere bestuursrechtscolleges. Vanaf 1984 was ze fulltime actief in het onderwijs. Als hoofdlector aan de HoGent doceerde ze verschillende rechtsvakken en was ze gespecialiseerd in het Administratief Recht.

Stijn Vandamme

Stijn Vandamme behaalde met grote onderscheiding het diploma van Master in de Rechten en Master in het Milieurecht aan de UGent. In 2008-2010 doceerde hij 'administratief recht' in Het Perspectief (PCVO) in Gent. Stijn is als advocaat bij LDR gespecialiseerd in milieurecht, ruimtelijke ordening en omgevingsrecht. Als gastdocent is hij verbonden aan het instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling van de UAntwerpen, alsook aan de UHasselt. Van 2010-2019 was hij redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid. Stijn was ook actief als bestuurslid en voorzitter van de Vlaamse Conferentie der Balie van Gent. Hij is er momenteel in functie als penningmeester.

Florence Lobelle

Florence Lobelle behaalde in 2016 met onderscheiding het diploma van Master in de Rechten aan de UGent. Tijdens haar opleiding koos zij onder andere voor de opleidingsonderdelen ruimtelijk ordeningsrecht, nationaal milieurecht, omgevingsrecht en bestuursrecht. Sinds 1 oktober 2016 is Florence actief bij LDR. Ze is een geëngageerde medewerkster van het omgevingsteam en bouwde een ruime expertise op in ruimtelijke ordening, vergunningsdossiers en handhaving.

Robin Verbeke

Robin Verbeke haalde in 2017 met onderscheiding het diploma van Master in de Rechten aan de UGent. Datzelfde jaar spitste hij zich als advocaat aan de balie van Gent toe op het omgevingsrecht. Sinds 2023 werkt Robin als adviseur omgeving & ruimtelijke ordening bij vzw Voka. Hier legt hij zich toe op Europese, Vlaamse en lokale beleidsdossiers in het omgevingsrecht. Vanuit die rol zetelt hij ook in de Minaraad en de SARO. In tussentijd schreef Robin verschillende publicaties, gaf hij opleidingen en zetelde hij in verschillende redactieraden. Daarnaast is hij ondervoorzitter bij de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening in Lochristi. 

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!