iDiddit, je les in eigen handen

Vanaf september 2023 kun je voor een heel aantal methodes aan de slag met ons vernieuwd onlineleerplatform iDiddit.

 

Op deze pagina vind je antwoorden op de vaakst gestelde vragen en geven we je een duidelijk overzicht van wanneer en voor welke methode je aan de slag kunt met iDiddit. Ben je alvast benieuwd naar meer? Kom dan zeker naar onze infosessies in maart!

Welk onlineleerplatform hoort bij welke methode?

Vanaf september 2023 kun je voor jaar 5 aan de slag met onze nieuwe en vernieuwde methodes. Welke op iDiddit komen, ontdek je hieronder.

 

Onze andere methodes, net als de reeds bestaande methodes, blijf je vinden op diddit. De verdere omschakeling naar iDiddit verloopt stelselmatig. We houden je uiteraard tijdig op de hoogte van geplande wijzigingen.

Aardrijkskunde - Telescoop 5: iDiddit

Biologie - Genie Biologie 5: iDiddit

Chemie - Genie Chemie 5: iDiddit

Duits - Alles Klar? Modular 2 en 2+: iDiddit

Economie - Lift (D en D/A): iDiddit

Filosofie & Inleiding tot de filosofie - Agora 5: iDiddit

Fysica - Genie Fysica 5: iDiddit

Islam - Sīra 1 en Sīra 3: iDiddit

Geschiedenis - Sapiens 5: iDiddit

Geschiedenis - Storia HD 5 (Classic, Live): iDiddit

Geschiedenis - Atlas van de algemene en Belgische geschiedenis: iDiddit

Kunstbeschouwing - Agora 5: iDiddit

Maatschappelijke vorming - Mavo & ik 5: iDiddit

Natuurwetenschappen - Genie Natuurwetenschappen 5: iDiddit

Natuurwetenschappen - Macroscoop 5: iDiddit

Nederlands - Traject Nederlands 5: iDiddit

Nederlands - Taalweb 5: iDiddit

Sociologie & Psychologie / Gedrags- en sociale wetenschappen - Agora 5: iDiddit

Wiskunde - Formule 1: iDiddit

Wiskunde - Pienter: iDiddit

Wiskunde - Project Plus: iDiddit

Bekijk de verschijningsplanning

Veelgestelde vragen

Waarom een nieuw onlineleerplatform?

In diddit vind je al heel wat mogelijkheden om hybride les te geven. Maar iDiddit gaat nog een stapje verder! We zijn er natuurlijk al geruime tijd mee bezig. Want, het onderwijsveld vraagt elk jaar meer van ons als educatieve uitgeverij met betrekking tot digitaal leren en lesgeven. Daarnaast heeft de Digisprong er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de toenemende vraag in een stroomversnelling kwam. We zien 2023 als een jaar waarin alles mooi samenkomt en we ook klaar zijn om samen met het onderwijsveld deze stap te zetten. Zo willen we een antwoord bieden op de toenemende vraag naar digitale leeroplossingen en toepassingen.

 

Wat is het verschil met diddit?

Het grote verschil is de extra flexibiliteit; waar je in diddit eerder een ‘statisch’ Bordboek hebt, biedt iDiddit de mogelijkheid om onze methodes volledig naar jouw hand te zetten. In het beschikbare materiaal kun je inhouden uit de methode verplaatsen, verbergen en zelfs eigen leerinhouden toevoegen. Je kunt als het ware onze methode volledig naar jouw wens en klascontext aanpassen.

 

Wat zijn de troeven van iDiddit?

Naast de flexibiliteit (de mogelijkheid om de lesinhouden volledig naar je hand te zetten), krijg je in iDiddit ook een handig resultatenoverzicht waar je dieper kunt duiken in de vorderingen van je klas of leerling individueel. Daarnaast worden leerinhouden in het onlineleerplatform gekoppeld aan leerplandoelen, wat volgens mij een grote meerwaarde is. De handleiding bij de methode, meer bepaald de digitale variant in het leerplatform, is ook veel handiger en intuïtiever. Je kunt bij elk lesonderdeel de specifieke didactische tips of de voorstellen van de auteurs bekijken. Ten laatste, over het algemeen zetten we in iDiddit in op gebruiksgemak. Samen met leerkrachten hebben we daar afgelopen weken en maanden hard op gewerkt.

 

Gaan jullie, net als bij diddit, nog steeds een combinatie van methode en platform bieden?

Klopt, de leerling heeft bij aankoop van het leerlingmateriaal (een leerwerkboek of leerboek) toegang tot iDiddit, de leerkracht via de leerkrachtlicentie (Comfort Pack). Concreet blijft daar het opzet zoals het ook bij diddit is. Maar nu zullen leerkrachten en leerling naast alle gekende inhouden en functionaliteiten, dus ook het Bordboek en eBook, de methode-inhoud ook dynamisch kunnen gebruiken, dankzij de aanpasbaarheid.

 

Welk onlineleerplatform hoort bij mijn methode?

Ga je in september 2023 aan de slag met onze nieuwe en vernieuwde methodes voor het jaar 5? Dan start je meteen met iDiddit. Geef je les in de 1ste en 2de graad, of in jaar 6, dan blijven jij en je leerlingen gewoon nog gebruikmaken van het huidige diddit of mijnlesmateriaal.be, met alle gekende functionaliteiten en vertrouwde elementen.

*Met uitzondering van Lift voor de arbeidsmarktfinaliteit, en van alle methodes Frans en Engels (C’est parti, C’est lancé, C’est gagné, Buckle Up, Track ‘n’ Trace en On Track). Ook Sīra 1, Sīra 3 en Project Plus vind je terug op iDiddit.

 

Wanneer komt iDiddit er voor de andere jaren?

De overschakeling naar iDiddit gebeurt stelselmatig. We starten met al onze nieuwe en herwerkte methodes (*) voor jaar 5, vanaf september 2023.
Vanaf september 2024 kun je voor de vervolgjaren van de methodes die we in schooljaar 23-25 lanceerden op iDiddit, ook werken met iDiddit. We brengen je uiteraard tijdig op de hoogte van de geplande veranderingen. Daarna opteren we bij elke herwerking of lancering van een nieuwe methode om deze op het nieuw onlineleerplatform te lanceren.

*Met uitzondering van Lift voor de arbeidsmarktfinaliteit, en van alle methodes Frans en Engels (C’est parti, C’est lancé, C’est gagné, Buckle Up, Track ‘n’ Trace en On Track). Ook Sīra 1, Sīra 3 en Project Plus vind je terug op iDiddit.

 

Wat zijn de plannen met Diddit?

Niet gevreesd, diddit blijft ook de komende jaren een vaste waarde. Aangezien we iDiddit stap voor stap uitrollen, gaan we je ook stap voor stap meenemen in deze evolutie. Dat betekent dat je nog steeds op ons kan rekenen voor de diddit Summer Academies of webinars, die we deze zomer ook opentrekken naar iDiddit.

 

Wat gebeurt er met het Bordboek?

Het bordboek zoals jullie dat kennen van in diddit, blijft bestaan. In iDiddit zal je even snel en makkelijk toegang hebben tot het bordboek en kun je het op dezelfde manier blijven gebruiken, met alle gekende functionaliteiten.

 

Kan ik mijn materiaal uit diddit meenemen naar iDiddit?

Aangezien we met volledig nieuwe of volledig herwerkte methodes voor jaar 5 starten op iDiddit, heb je toegang tot al het extra materiaal bij die specifieke methodes in iDiddit. Het bordboek zal dus ook vernieuwd zijn. In iDiddit heb je bovendien de mogelijkheid om eigen materiaal toe te voegen, via uploadbestanden of links. Denk bijvoorbeeld aan powerpoints of Word- of pdf-bestanden.

 

Ik geef in 4 en 5 les. Kan dit niet in 1 platform?

Het is helaas niet mogelijk om voor alle jaren op hetzelfde moment over te schakelen naar het vernieuwd onlineleerplatform iDiddit. Daarom zullen diddit en iDiddit nog enkele jaren naast elkaar blijven bestaan. Dankzij de integratie met Smartschool kun je echter snel en makkelijk naar het juiste platform geloodst worden. Daarnaast gaan we jullie vanzelfsprekend begeleiden (en opleiden) in het gebruik van het vernieuwde onlineleerplatform iDiddit en blijven we de huidige ondersteuning voor diddit ook verderzetten.

 

Geven jullie bijscholingen?

Zeker en vast, de gekende ondersteuning die we afgelopen jaren bij diddit aanboden (denk aan: start-to-diddit-sessies, diddit-webinars, de Summer Academy, de instructievideos, handleiding … ), gaan we ook voor iDiddit aanbieden. Zo ga je in augustus kunnen deelnemen aan de Summer Academy voor iDiddit, waarin we je wegwijs maken in het nieuwe onlineleerplatform. Daarnaast zal je als leerkracht bij het eerste gebruik een interactieve tour van het leerplatform krijgen. Deze gidst je door alle mogelijkheden en functionaliteiten, zodat je snel opgestart bent.

 

Waar kan ik meer te weten komen?

Hier, en op www.ididdit.be blijven we stelselmatig meer informatie delen over het nieuwe onlineleerplatform. Tijdens onze infosessies in maart 2023 stellen we iDiddit live aan je voor. Inschrijven kan via de knop hieronder!

Ontdek meer op de infosessies

Neem contact op met jouw educatief adviseur

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder met iDiddit!