MikS

MikS is een methode voor Mens & Samenleving. In 2024 werken we aan een vernieuwing van de methode. De nieuwe editie verhuist van ons onlineleerplatform diddit naar het nieuwe iDiddit.

Mens en samenleving

A-stroom, B-stroom

Bekijk het aanbod

Mens & Samenleving

MikS zorgt ervoor dat je vlot van start kunt gaan met het vak Mens & Samenleving.

 

Meer dan ooit is het belangrijk om leerlingen kritisch, geëngageerd en zelfredzaam te maken in een steeds meer diverse samenleving. MikS is er op gericht je leerlingen duurzame, sociale en relationele vaardigheden te laten ontwikkelen en focust daarbij o.m. op mediawijsheid, verantwoordelijkheid, diversiteit, financiële geletterdheid …

Betere inleving voor je leerlingen dankzij herkenbare personages uit verschillende leefwerelden

Oefeningen op maat van je klas en de individuele leerlingen door differentiatie van de leerstof in het leerwerkboek én online

De leerstof komt tot leven in ontdekplaten, extra onlinelesmateriaal waarin je leerlingen zelf op ontdekking kunnen gaan

Je lessen blijven altijd up-to-date dankzij een overzichtelijk aanbod van relevante actualiteit

Uitgebreide ondersteuning voor de leerkracht

Bekijk de nieuwe proefversie

Aan de slag met MikS

Ik als persoon

MikS is een leerwerkboek dat is opgebouwd uit 3 thema's. In thema A kijk je eerst naar jezelf en leer je hoe je identiteit vorm krijgt. Vervolgens bestudeer je de inkomsten en uitgaven die jongeren van jouw leeftijd kunnen hebben en hoe je verantwoord met geld omgaat.

Ik en mijn relatie met anderen

In thema B laat je je wereld opentrekken en bestudeer je hoe je respectvol met anderen omgaat. Je kijkt ook hoe die anderen jouw identiteit en zelfs je aankoopgedrag kunnen beïnvloeden. Je onderzoekt daarnaast hoe je als jongere duurzaam kunt consumeren. Maar om iets te kunnen kopen heb je een betaalmiddel nodig. Je leert de voordelen en risico’s ontdekken.

Ik en mijn relatie tot de samenleving

In thema C ga je na hoe je respectvol met anderen omgaat in een diverse samenleving: hoe ga je in dialoog over maatschappelijke thema’s? Je leert out of the box te denken om samen problemen aan te pakken. Je duikt dieper in de rol van de samenleving: je brengt een aantal ondernemingen en organisaties uit je omgeving in kaart en onderzoekt hun impact op jouw leven. Hetzelfde doe je voor ‘de’ overheid, want ook met de overheid kom je elke dag in aanraking. Tot slot onderzoek je hoe problemen op wereldniveau ook lokaal, bij jou op school of thuis, aangepakt kunnen worden.

Op weg met MikS

Elk thema heeft een aantal hoofdstukken. In de inhoudsopgave van een thema vind je terug wat je in de verschillende hoofdstukken gaat leren. Een thema start altijd met een inleiding. In de inleiding maak je kennis met het thema. Na de inleiding van elk thema start het eerste hoofdstuk. In elk hoofdstuk voer je een onderzoek uit. Daarom zijn alle hoofdstukken op dezelfde manier opgebouwd, volgens de OVUR-methode.

 

Doorheen de methode nemen vijf spilfiguren je mee op weg. Zij vertellen je aan de hand van een strip of een filmpje met welke problemen ze in het dagelijkse leven geconfronteerd worden: van pestproblemen tot een gestolen bankkaart. We willen graag dat je vorderingen maakt en dat je reflecteert op je taken en leert uit feedback. Elk hoofdstuk eindigt met een checklist. Het is een hulpmiddel om zelf zicht te krijgen of je de doelen, waaraan we in het hoofdstuk gewerkt hebben, al dan niet onder de knie hebt.

Doorblader het aanbod van MikS

Naar de webshop

MikS

Leerwerkboek (editie 2024)

MikS

Leerwerkboek

Hybride leren

MikS is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met het leerwerkboek. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Je kunt het leerwerkboek van MikS vinden op het digitaal leerplatform diddit.

 

Opgelet: de nieuwe editie van MikS verhuist in 2024 naar ons nieuw onlineleerplatform iDiddit.

Lees meer over diddit Lees meer over iDiddit

MikS is opgebouwd rond 5 spilfiguren, 3 meisjes en 2 jongens. Deze sluiten heel nauw aan bij de leefwereld van onze leerlingen.

Leerkracht Mens & Samenleving, Prizma Middenschool Lendelede

MikS is een eenvoudige methode qua structuur en lay-out die vooral realistische en herkenbare situaties bevat.

Leerkracht Mens & Samenleving, VTI (Zandhoven)

Ontdek onze andere methodes

Lift

Secundair onderwijs

Economie

A-stroom, Arbeidsmarktfinaliteit, B-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

FikS

Secundair onderwijs

Financiële en economische geletterdheid

A-stroom, B-stroom

Hybride methode

Meer info

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!