Nieuw TaalRecht

Nieuw TaalRecht is een communicatief-visuele reeks met nadruk op taalhandelingen, geschikt voor Nederlands voor anderstaligen in richtgraad 2 van de CVO’s.

NT2

Nieuw TaalRecht

Nieuw TaalRecht voor Richtgraad 2 is de herwerkte editie van TaalRecht. Nog altijd herkenbaar, maar toch helemaal nieuw. In 2024 zal je aan de slag kunnen met Nieuw TaalRecht voor Richtgraad 2; Nieuw TaalRecht voor Richtgraad 1 volgt daarna.

Richtgraad 2

Nieuw TaalRecht 2 is een eigentijdse én actuele methode voor NT2 richtgraad 2 van de CVO’s. Het is een communicatief-visuele reeks met nadruk op taalhandelingen, differentiatie en zelfredzaamheid. De reeks werd geschreven door mensen uit de dagelijkse klaspraktijk en beantwoordt dan ook helemaal aan de noden van docenten en cursisten. De uitgaven voor richtgraad 2 werden opgebouwd rond lotgenoten en nieuwe Belgen. Ze zijn volledig afgestemd op de nieuwe opleidingsprofielen.

Aparte leerwerkschriften voor de mondelinge en schriftelijke modules

Heldere structuur en duidelijke nummering

Talloze opties voor differentiatie, zowel in het boek als online

Per boek 10 thema’s met communicatieve werkvormen

Met veel voorbeelden en splinternieuw fotomateriaal in een frisse lay-out

Bekijk het aanbod

Wat verandert er in Nieuw TaalRecht 2?

 • We actualiseren alle thema’s, voegen meer voorbeelden toe én zorgen voor nieuw fotomateriaal in een frisse lay-out. Door de heldere structuur en een duidelijke nummering kunnen je cursisten ook makkelijker zelfstandig leren.
 • We voorzien meer differentiatie in de thema’s met gele (verdieping) en blauwe (remediëring) oefeningen achteraan elk thema. Doorheen de thema’s plaatsen we plus-oefeningen voor snelle cursisten. Bovendien zorgen we voor extra opdrachten op het online leerplatform iDiddit.
 • In de boeken vind je vooraan een overzicht van de leerlijnen, een taalpaspoort en een taalportfolio met de verschillende rollen die een cursist kan opnemen.
 • Achteraan vind je een overzicht van de grammatica in het boek, een werkwoordenlijst, de uitgeschreven luisterteksten van de mondelinge editie en de correctiesleutel voor de blauwe en gele oefeningen.
 • In het bordboek vind je voortaan alle oplossingen, ook bij de mondelinge editie!
 • Jij en je cursisten hebben makkelijk toegang tot het audiovisueel materiaal: je scant met je smartphone de pagina in je boek en krijgt meteen het relevante audiovisueel materiaal te zien.
 • Digitale flashcards om de woordenschat te oefenen.

Nieuw TaalRecht richtgraad 2, mét iDiddit!

Nieuw TaalRecht verhuist naar iDiddit, een nieuw online leerplatform met heel wat extra’s.

 

Voor de cursist:

 • Een e-book
 • Al het audiovisueel materiaal
 • Extra oefeningen
 • De woordenschat en grammatica in een digitale versie
 • Een Readspeaker-functie die teksten voorleest en digitale woordenboeken ter ondersteuning
 • Een van de geschrapte thema’s uit de vorige editie van het leerwerkboek

Voor de docent:

 • Een gebruiksvriendelijke handleiding met de didactische wenken, de basiscompetenties, een jaarplan en suggesties voor uitbreiding
 • Een bordboek
 • Alle documenten die je nodig hebt voor je les
 • Toetsen woordenschat en grammatica
 • Een overzicht van het audiovisueel materiaal
 • Opdrachten die je kan klaarzetten voor je cursisten
 • Een printbare versie van het IJsbrekersspel, de flashcards en alle A/B-oefeningen
Hulp nodig? Lees onze handleidingen

Volg mee hoe wij Nieuw TaalRecht Richtgraad 2 voor jou klaarstomen

Op de hoogte blijven?

Hou deze website in de gaten of - makkelijker nog - schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Hou me op de hoogte

Opname infosessie

Uitgever Hans staat voor de camera om een professionele opname te maken van de infosessie. Binnenkort zal deze dus integraal online te herbekijken zijn!

maart 2024: infosessies

Uitgever Hans en accountmanager Asella lichten alle veranderingen in Nieuw TaalRecht toe op onze infosessies doorheen het land. Fijn om docenten te ontmoeten en hun reactie op de veranderingen te horen!

oktober 2023: het voorbeeldhoofdstuk

In het najaar gaat onze accountmanager Asella langs bij heel wat docenten om een voorbeeldhoofdstuk af te toetsen. Feedback die de docenten op dit voorbeeldhoofdstuk hebben, verwerkt de auteur in de volgende fase van de herwerking. Op die manier zijn we zeker dat de nieuwe editie aansluit bij de verwachtingen.

juli 2023: de auteur aan het werk

Met de input die we uit de focusgesprekken hebben gehaald, kan onze auteur aan de slag. De krijtlijnen voor de herwerking krijgen in het overleg tussen uitgever en auteur steeds meer vorm. De auteur maakt onder andere een voorbeeldhoofdstuk.

januari 2023: focusgesprekken

In januari 2023 gingen we met een aantal docenten nog meer in de diepte in live focusgesprekken. De input die we daar kregen wordt rechtstreeks vertaald in de nieuwe editie van TaalRecht.

oktober 2022: bevraging

In oktober 2022 deden wij een grootschalige bevraging bij docenten NT2. Zo’n 200 docenten gaven ons een uitgebreide inkijk in wat zij belangrijk vinden in een methode NT2. Wij gingen er onmiddellijk mee aan de slag in onze conceptvorming voor een nieuwe editie van Taalrecht.

Voorbeeldmateriaal Nieuw TaalRecht Richtgraad 2

Nieuw TaalRecht 2.3 Mondeling

Gelieve er rekening mee te houden dat het om voorlopig materiaal gaat en dat er dus nog wijzigingen aan de bestanden zullen gebeuren.

Bekijk het voorbeeldmateriaal

Nieuw TaalRecht 2.3 Schriftelijk

Gelieve er rekening mee te houden dat het om voorlopig materiaal gaat en dat er dus nog wijzigingen aan de bestanden zullen gebeuren.

Bekijk het voorbeeldmateriaal

Richtgraad 1

 

 

Tegen schooljaar 2025-2026 herwerken we ook TaalRecht voor richtgraad 1 tot Nieuw TaalRecht. Zowel 1.1 als 1.2 mondeling én schriftelijk worden geactualiseerd en krijgen een nieuwe lay-out.

 

Voor schooljaar 2024-2025 kan je nog aan de slag met TaalRecht.

 

 

Lees meer over TaalRecht

Volg mee hoe wij Nieuw TaalRecht Richtgraad 1 voor jou klaarstomen

Op de hoogte blijven?

Hou deze website in de gaten of - makkelijker nog - schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Hou me op de hoogte

april 2024: bevraging

In april 2024 gaan we op zoek naar feedback van docenten NT2. Laat ons jouw mening weten, dan gaan wij ermee aan de slag voor de nieuwe editie.

Naar de bevraging

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!