Beleidsinformatica

Een essentieel overzicht van de rol en het ontwerp van IT en informatiesystemen in moderne bedrijfsvoering

Beleidsinformatica

Met deze Nederlandstalige adaptatie van het Duitstalige standaardwerk  Wirtschaftsinformatik leveren de auteurs een essentieel overzicht over de rol en het ontwerp van  IT en informatiesystemen in moderne bedrijfsvoering.

grondige hertaling naar de Vlaams-Nederlandse context

volledig en uitvoerig overzicht

ook aandacht voor het bedrijfskundige aspect

Bekijk de inhoudstafel

Beleidsinformatica voor studenten en professionals

 

Beleidsinformatica is gericht op studenten in de academische en professionele bacheloropleidingen economische wetenschappen, informatica of beleidsinformatica. Maar ook voor managers en medewerkers van gespecialiseerde afdelingen is het boek bijzonder relevant.

 

 

Wegwijs in beleidsinformatica

 

Informatietechnologie heeft de laatste 30 jaar een enorme impact gehad op het bedrijfsleven. IT creëerde nieuwe mogelijkheden voor innovatieve bedrijfsmodellen en werd een vast ingrediënt in zowel strategische als operationele bedrijfsvoering. Beleidsinformatica reikt een essentieel overzicht aan over de rol en het ontwerp van IT en informatiesystemen in moderne bedrijfsvoering.

Achtereenvolgens behandelen de auteurs:

  • een overzicht van het domein Beleidsinformatica, de wijze waarop IT bijdraagt aan moderne bedrijfsvoering en haar effecten op de maatschappij en op nieuwe  bedrijfsmodellen;
  • het bedrijfskundige aspect van Beleidsinformatica, met aandacht voor het modelleren van bedrijfsprocessen en bijbehorende informatiesystemen;
  • het technische aspect, met aandacht voor planning, ontwikkeling en exploitatie van informatiesystemen.

Ontdek meer!

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

digitaal boek

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Hans Robert Hansen

Jan Mendling

Gustaf Neumann

Benoît Depaire

Prof. dr. Benoît Depaire is hoogleraar Beleidsinformatica aan de Universiteit Hasselt en actief binnen de onderzoeksgroep Beleidsinformatica. Zijn onderwijs focust op de rol van IT en data in het bedrijfsleven en zijn expertise varieert van technische IT-vakken (Knowledge Discovery, Database Management …) tot meer bedrijfskundige IT-vakken (Beleidsinformatica, Project Management, Business Model Design …). Zijn onderzoek situeert zich in het domein van data mining, process mining en behavioral analytics. Hij is auteur van diverse publicaties in wetenschappelijke tijdschriften zoals Business and Information Systems Engineering, Information Systems, Decision Support Systems, Knowledge-Based Systems, Journal of Heuristics, IEEE Transactions on Services Computing en International Journal of Production Economics. Ten slotte verzorgt hij ook met de toegepaste onderzoekscel BIARU advies- en dienstverlening in het domein van data science en AI. BIARU helpt bedrijven met het begrijpen en benutten van data in hun besluitvorming en bedrijfsvoering, het ontwikkelen van intelligente diensten die gebruik maken van data en AI, en het opzetten van workshops rond het gebruik van AI op de bedrijfsvloer.

Mieke Jans

Prof. dr. Mieke Jans is hoofddocent Beleidsinformatica binnen de onderzoeksgroep Beleidsinformatica (Universiteit Hasselt) en binnen de onderzoeksgroep Accounting & Information Management (Universiteit Maastricht). Haar onderwijs focust op de integratie van informatiesystemen binnen bedrijven (Beleidsinformatica, ERP-systemen, IT Governance, Accounting Informatiesystemen ...) alsook op het analyseren van procesgerelateerde data (Business Process Analytics ...). Mieke Jans haar onderzoeksexpertise ligt op het vlak van data-analyse voor auditdoeleinden, met een specifieke focus op process mining. Deze onderzoeksexpertise is aangevuld met haar ervaring in de consultancywereld, waar zij in de periode 2010-2014 als (senior) manager voor Deloitte België process mining projecten bij verschillende bedrijven uitvoerde. Jans haar onderzoek werd gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften (The Accounting Review, International Journal of Accounting Information Systems, Decision Support Systems ...). Daarnaast is zij associate editor bij verschillende academische topjournals, lid van de werkgroep 'Data Analytics' van het Instituut van Bedrijfsrevisoren en bestuurslid van de IEEE Task Force on Process Mining.

Ook interessant voor jou?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!