Algemene economie

Concepten, theorieën en toepassingen van de economie

Algemene economie

Een heldere inleiding in de concepten, theorieën en toepassingen van de fascinerende wetenschap die economie heet: dat is Algemene economie. De nadruk ligt daarbij op een analytische aanpak:

heldere en beknopte redeneringen, zonder al te veel afleidende beschrijvingen

instructieve verwijzingen naar de concrete Belgische of Europese context

grafische voorstellingen en numerieke voorbeelden

kaders die onderwerpen uitdiepen of concrete praktijkvoorbeelden leveren

Bekijk de inhoudstafel

Algemene economie voor het hoger onderwijs

 

Door de analytische aanpak is Algemene economie hét basiswerk bij uitstek voor studenten in de (academische) bachelor die een algemene en volledige introductie willen krijgen tot de concepten, theorieën en toepassingen van de micro- en macro-economie.

 

 

Wegwijs in algemene economie

  • Het eerste deel van het boek is gewijd aan de micro-economie (marktmechanisme, afleiding van de vraag, productie en kosten van bedrijven op korte en lange termijn, prijsvorming onder verschillende marktstructuren, marktimperfecties).
  • In de volgende hoofdstukken komt de macro-economie aan bod (economische groei, macro-economisch evenwicht, consumptie en investeringen, de aggregatieve vraag, de budgettaire en monetaire politiek, werkloosheid en inflatie).
  • De laatste hoofdstukken geven een inleiding in de internationale economie en het internationaal monetair stelsel.

Ontdek meer!

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

digitale oefenmodule

extra oefeningen

lijst van kernbegrippen

PowerPointpresentatie voor de docent

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Bruno De Borger

Bruno De Borger is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) en M.A. in Economics (University of Wisconsin-Madison). Hij is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen en doceerde eerder aan The Pennsylvania State University en de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is gewezen voorzitter van het Studiecentrum voor Economisch en Sociaal Onderzoek. Zijn recente publicaties situeren zich in het domein van de publieke economie en de vervoerseconomie.

André Van Poeck

André Van Poeck is doctor in de Economische Wetenschappen (KU Leuven). Hij was postdoctoraal onderzoeker aan de University of Illinois at Urbana-Champaign en aan het Research Department van het Internationaal Monetair Fonds. Hij is als emeritus gewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen en was er voorheen decaan van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen en voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij doceert en publiceert in het domein van de monetaire economie, de internationale macro-economie en de economische politiek.

Jan Bouckaert

Jan Bouckaert is doctor in de Economische Wetenschappen (Tilburg University). Hij is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen en hij is gasthoogleraar aan het Europacollege in Brugge. Hij publiceert in het domein van industriële organisatie, mededingingsbeleid en regelgeving en adviseert daarover aan bedrijven en overheden.

Diana De Graeve

Diana De Graeve is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen). Zij is gewoon hoogleraar economie aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek en publicaties situeren zich in het domein van de gezondheidseconomie.

Voor jou ook interessant?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!