Hoe ga ik om met leerlingen die moeite hebben met een specifiek blok van IJsbrekers?

Als leerkracht word je elk jaar ongetwijfeld geconfronteerd met heel wat niveauverschillen in jouw klasgroep. We geven je graag nog enkele tips en tricks mee zodat je nog beter kan inspelen op de specifieke noden van elk kind. 

1 Werk op de juiste laag

Het is belangrijk om bij leerlingen die moeite hebben met de leerstof zoveel mogelijk op concreet niveau (laag 1) of met schematische voorstelling (laag 2) te werken. Dit betekent dat je als leerkracht model staat en hardop verwoordt wat je doet. Deze instructieafhankelijke leerlingen hebben vaak baat bij langer begeleide instructie in kleine groepen. Sterke leerlingen kunnen soms worden ingezet als tutor bij het handelend rekenen. 

 

Zorg ervoor dat de leerling eerst het nodige inzicht verwerft voordat je op het abstracte niveau (laag 4) gaat werken. Met behulp van de observatiefiches op Bingel kan je de didactische laag van een leerling in kaart brengen. Door de lagen in een overzicht aan te geven, kan je ook snel de juiste remediëringsblaadjes op Bingel selecteren.

2 Schrap oefeningen uit het werkschrift

Bij leerlingen die het moeilijk vinden, is het aan te raden om niet alle oefeningen in het werkschrift te laten afwerken. De basismaterialen van IJsbrekers bevatten een aantal tempo- en niveaudifferentiatie die kunnen worden geschrapt.

3 Download het remediëringsvoorstel op maat na de toets

Na de toets kan je als leerkracht op Bingel een digitale foutenanalyse invullen. Op basis hiervan kan je een passende remediëringsbundel op maat van de leerling afdrukken, al dan niet met correctiesleutel. 

4 Herhalen, herhalen, herhalen

Ook door het regelmatig herhalen aan de hand van de “vijf per dag” en “prent het in”, alsook het oefenen met onthoudkaartjes volgens het Leitner-principe, kunnen helpen om bepaalde inhouden (zoals getalfamilies, bewerkingen tot 20 en de maal- en deeltafels) te automatiseren. 

Wat als het niet gaat?

Vanaf het vijfde leerjaar wordt er ook een vlottraject uitgewerkt. Voor elk blok wordt er een specifieke handleiding bij deze materialen voorzien.