test Louis

Differentiëren, het is een woord met verschillende lagen: van ‘vroeger was het algemeen niveau beter’ tot ‘differentiëren helpt alleen de zwakkere leerlingen vooruit’. Maar hoe zit het nu echt? 

We vroegen aan professor Valcke hoe hij differentiatie ziet. Hij licht ons maar al te graag zijn standpunt toe.

Stelling 1: Kinderen hebben recht op ‘ongelijk’ onderwijs

 “Differentiatie betekent dat kinderen recht hebben op ‘ongelijk’ onderwijs. Dat betekent dat je niet aan iedereen hetzelfde geeft, dat je gaat kijken – op maat van het kind – wat heeft die op dat moment nodig in zijn of haar leerlijn? Dat is echt differentiëren. Dat klinkt negatief, maar het is juist beter. Zo geef je de juiste aandacht aan elke individuele leerling in jouw klas.” 

Velen vrezen dan voor het ‘algemeen niveau’, maar dat bestaat niet. We geven les aan de kinderen van nu, en iedereen weet dat onze populatie is veranderd. Vaak zitten we nog met dat romantisch idee dat vroeger alles beter was, inclusief het schoolniveau, maar de resultaten van de peilingsproeven spreken dat tegen. Die waren 30/40 jaar geleden niet beter. Meer nog, toen had je evengoed leerlingen die zwak waren, gemiddelde leerlingen en sterke leerlingen. Het is daarmee dat we moeten leren leven in het onderwijs.”