Maak van onze methode, jouw methode in iDiddit

Je kunt onze methode volledig aanpassen naar de noden en het niveau van jouw leerlingen. En dat op 3 verschillende manieren. Voeg eigen materiaal toe – oefeningen en theorie – verschuif of verberg bepaalde lesblokken voor je klas, of wijzig de volgorde van de hoofdstukken.
 

En dat is niet alles: je kunt ook inhouden uit andere methodes waar je een licentie op hebt, binnentrekken in je Lesmateriaal. Flexibiliteit troef!
 

Op deze pagina lees je meer over alle mogelijkheden om je lesmateriaal te personaliseren. En hoe jij daar makkelijk zelf mee aan de slag kunt.

Bewerk de inhoudsopgave

Een eerste manier om je lesmateriaal aan te passen, is via de inhoudsopgave. Daarvoor ga je naar de knop eronder: ‘Inhoud bewerken’.

 

Hier kun je bijvoorbeeld de volgorde van de hoofdstukken wijzigen. Dat doe je door op het pijltje naar boven of naar beneden te klikken. Het hoofdstuk in kwestie verschuift meteen van plaats.

 

Je kunt hoofdstukken ook verbergen door op het oog te klikken; het hoofdstuk in kwestie wordt meteen met een stippellijn rond weergegeven. Op die manier weet je dat het momenteel niet zichtbaar is voor je leerlingen uit de klas. Je kunt het op elk moment weer zichtbaar maken, opnieuw door op het oogje te klikken. Dit is bijvoorbeeld handig als je een methode hebt voor verschillende richtingen, waar de ene het hoofdstuk wel moeten zien, en de andere niet. Of om je leerlingen bij het begin van het schooljaar of een semester niet meteen te veel prijs te geven. Zo kun je hoofdstuk per hoofdstuk zichtbaar zetten, zodat zij altijd snel in de leerstof zitten die je wil behandelen.

 

Daarnaast kun je hoofdstukken van naam veranderen of volledig verwijderen.

 

En tot slot is het mogelijk om zelf een nieuw hoofdstuk toe te voegen. Dat geef je een naam die jij kiest, vervolgens kun je een of meerdere paragrafen en subparagrafen toevoegen. Je creëert een eigen structuur en voegt eigen materiaal toe in overzichtelijke lesblokken.

Importeer lesmateriaal

Een andere mogelijkheid om je Lesmateriaal aan te passen, is ‘Lesmateriaal importeren’ uit andere methodes. Dat betekent dat je hoofdstukken van andere methodes uit je Bibliotheek, kunt “binnentrekken” in jouw klas. De leerlingen in je klas hebben hiervoor wel een licentie nodig op het toegevoegde materiaal.

 

We nemen een voorbeeld voor het vak Geschiedenis. Stel dat je in de klas met onze methode STORIAHD Live aan de slag bent, en je wil de Vroegmoderne en Moderne tijd behandelen op basis van kaarten uit de Atlas van de algemene & Belgische geschiedenis. Dan kun je die hoofdstukken in kwestie importeren, naar de gewenste plaats schuiven in de inhoudsopgave, en in het Lesmateriaal zelf eventueel de historische kaarten (of lesblokken) verbergen of verschuiven.

 

Hoe doe je dat? Klik in het menu ‘Inhoud bewerken’ op de knop ‘Lesmateriaal importeren’. Selecteer de methode waaruit je materiaal wil binnenhalen. Vink de gewenste hoofdstukken aan en klik op de paarse knop onderaan ‘+Lesmateriaal aan mijn klas toevoegen’. De hoofdstukken in kwestie staan in je inhoudsopgave, en in Mijn Lesmateriaal kun de lesblokken beginnen ordenen.

 

Pas je Lesmateriaal aan

Stem de lesopbouw volledig af op het niveau en de noden van jouw leerlingen. Je kunt de opbouw van de lesblokken helemaal naar jouw hand zetten, en dit op verschillende niveaus:

 

» Verberg een of meerdere lesblokken:

  • Klik op de ellipsis rechts bovenaan een lesblok.
  • In het dropdownmenu selecteer je ‘Verbergen voor leerlingen’.
  • Er verschijnt meteen een stippellijn rondom het lesblok.
  • Je leerlingen kunnen dit niet zien of openen.
  • Je kunt dit lesblok op elk moment weer zichtbaar maken.

» Verschuif lesblokken van plaats en wijzig zo de volgorde van je les:

  • Ga met je muis op het lesblok staan dat je wil verschuiven.
  • Houd de rechtermuisknop ingedrukt en versleep het lesblok naar de gewenste plaats.
  • Laat het lesblok los.

» Pas de naam van lesblokken aan:

  • Klik op de ellipsis rechts bovenaan een lesblok.
  • In het dropdownmenu selecteer je ‘Naam wijzigen’.
  • Geef het lesblok de naam die jij wil.
  • Klik op Enter en klaar.

 

Voeg eigen lesmateriaal toe

In iDiddit kun je natuurlijk ook eigen materiaal toevoegen, zowel theorie als oefeningen. Hierboven kon je al lezen hoe je een nieuw hoofdstuk aanmaakt en met paragrafen en subparagrafen je eigen structuur creëert. Die kun je vervolgens vullen met eigen aangemaakte lesblokken. Ook in bestaande hoofdstukken heb je de mogelijkheid om lesblokken in te voegen. Dat doe je op 2 mogelijke manieren:

 

» Klik op de ellipsis (3 puntjes) rechts bovenaan het lesblok of naast de titel of tussentitel.

» Selecteer ‘Hierboven nieuw materiaal toevoegen’ of ‘Hieronder nieuw materiaal toevoegen’.

» OF klik op het plus-symbooltje dat verschijnt wanneer je met je cursor op de boven- of onderrand van een lesblok gaat staan.

 

Vervolgens verschijnt een pop-upvenster en kies je welk type materiaal je wilt creëren, een oefening of theorie.

Bekijk je gepersonaliseerd lesmateriaal

Door bovenaan de filter ‘Weergave van de leerling‘ aan te zetten, kun je je gepersonaliseerd lesmateriaal meteen bekijken. Zo zien jouw toevoegingen en andere aanpassingen eruit voor jouw leerlingen.

 

Op deze manier, heel eenvoudig, heb je onze methode helemaal naar je hand gezet en afgestemd op de noden van de leerlingen in je klas. Wil je dit toepassen op meerdere klassen? Dat kan, door van je gepersonaliseerde klas een nieuwe klas aan te maken.

 

Binnenkort zal je ook wijzigingen kunnen toepassen op meerdere klassen!

Verder op ontdekking in iDiddit?

Ontdek onze andere modules