10 leesmagjes om te doen en blijven lezen!

Verdwalen in een goed boek? Geweldig! Want lezen helpt je vooruit, je leert er een heleboel nieuwe woorden door en het allerbelangrijkste: het is gewoon écht leuk! Toch snappen we dat het niet altijd makkelijk is om een boek erbij te nemen in een wereld vol games, dansjes en filmpjes … Daarom verzamelden we tien “leesmagjes” die lezers doen (blijven) lezen én tips voor hun gemotiveerde leerkrachten. Lezen jullie even met ons mee?

1. Ik lees WAT ik wil!

 

Dát je leest is belangrijker dan wat je leest. Niet iedereen heeft dezelfde interesses. Sommige kinderen lezen graag een verzonnen verhaal over draken en tovenaars, anderen dan weer een boek over ‘echte’ dieren of vliegtuigen. Sommige kinderen lezen liever strips, andere lezen letterlijk alles. En dat is helemaal oké! Zolang je graag blijft lezen.

 

Tip: Haal de fijnste verhalen in huis of in de klas met onze Boektoppers. Voor € 20 euro ontvang je vijf (kinder)boeken, waarvan 1 non-fictieboek. Deze (her)uitgaves van populaire boeken bevatten thema’s en verhalen voor alle kinderen.

 

 

Naar onze Boektoppers

2. Ik lees WAAR ik wil

 

Zoek een plekje uit waar het comfortabel lezen is. Dat kan eigenlijk zomaar overal zijn. In een hangmat, aan de rand van het zwembad, in een zelfgemaakt tentje in je woonkamer, in een groot kussenfort of op toilet … Dát je leest, is belangrijker dan waar je leest.

3. Ik kies VOOR WIE en MET WIE ik lees

 

Alleen lezen is leuk, maar samen lezen is natuurlijk nog toffer. Misschien willen je jongere zus of broer of Minoes de poes ook wel eens een verhaaltje horen? Niets leukers dan hen voor te lezen en te laten meegenieten!

 

Tip: Voorlezen aan kinderen die al (goed) kunnen lezen, is ook een goed idee. Zij vinden het ook fijn om eens gewoon te luisteren naar een goed verhaal.

4. Ik mag VERDWALEN in mijn boek.

 

Je mag je verliezen in een verhaal. Soms is het zo spannend of meeslepend dat je je boek niet kán wegleggen. Je moet gewoonweg weten hoe het verhaal eindigt. Dat is het leuke aan lezen: dat je zo meegezogen wordt in een verhaal alsof je het zelf beleeft.

5. Ik mag mijn gevoelens tonen

 

Natuurlijk mag je laten zien wat een boek met je doet. Praten over boeken is ook heel fijn. Zo krijg je van die boekenpraatjes zin om een boek te lezen waarover je hoorde vertellen. Anderen krijgen misschien zin om jouw boek te lezen.

Praten over boeken die je gelezen hebt, werkt aanstekelijk. En er is niets beter dan het ‘leesvirus’ te verspreiden.

 

Tip: Teksten en onderwerpen die je leerlingen doen denken en praten? Die leg je makkelijk voor dankzij Nieuwsbegrip. Nieuwsbegrip is een leermiddel begrijpend lezen voor het lager en de eerste graad van het secundair onderwijs. De ingrediënten: elke week actuele teksten op drie verschillende leesniveaus met kant-en-klare opdrachten, digibord-tools en een handleiding voor de leerkracht. Mooi meegenomen: je kan nu gratis proberen!

 

Ontdek Nieuwsbegrip

6. Ik mag kiezen om NIET te lezen

 

“Nu even niet!” Natuurlijk mag je dat zeggen. Er zijn nog zoveel leuke dingen om te doen. Buiten spelen, even gamen, met de hond gaan wandelen … noem maar op. Maar weet dat er een boek op je ligt te wachten voor het moment dat je er weer zin in hebt.

 

7. Ik mag STOPPEN wanneer ik wil

 

Bevalt het boek dat je gekozen hebt, je niet? Natuurlijk mag je dan stoppen met lezen. Soms kies je het -voor jou- foute boek. Maar niet getreurd. Er zijn nog zóveel andere boeken dat er zeker nog een hele hoop zijn die je wel fijn zult vinden.

Bekijk de cover, lees de achterflap, zoek eventueel via het internet wat info over het boek en de auteur … en waag de sprong.

 

TIP: Gevarieerde boeken op ieders niveau in je klas? Makkelijk dankzij de BiB-BoX! In elke box zit een verzameling boekjes met verschillende AVI-niveaus. Zo kan een sterke lezer uit een laag leerjaar een boek lezen met een hoge AVI, maar dat inhoudelijk toch aangepast is aan zijn of haar leeftijd. En ook omgekeerd: een leerling uit een hoog leerjaar die worstelt met lezen, kan een laag AVI-boekje kiezen dat hem of haar wel aanspreekt. Zo is er écht voor iedereen een boek.

 

 

Alles over de BiB-Box!

8. Ik mag een PERSONAGE uit mijn boek zijn

 

Misschien ben je wel een extreme fan van een personage uit je boek. Niets houdt je tegen om het verhaal na te spelen en je in het middelpunt van de actie te plaatsen.

Een boek wakkert je fantasie aan en helpt je om creatief te zijn. En als je er echt in gelooft, lukt ook dat toveren ooit wel een keer!

 

9. Ik mag HERLEZEN

 

Soms word je verliefd op een boek of een verhaal en wil je het opnieuw en opnieuw beleven. Natuurlijk mag dat. Elke keer je het boek leest, ontdek je wellicht wel weer iets nieuws dat je vorige keer niet opmerkte. Een leuk beschrijvend detail, een gedachtegang van één van de personages, een nevenverhaal dat plots meer betekenis krijgt … Een boek herlezen is nooit helemaal hetzelfde.

 

TIP: In Tekstduikers lezen de leerlingen taalrijke, informatieve teksten waarbij de tekst centraal staat. Ze lezen een volledige tekst of een stuk ervan in drie leessessies, telkens vanuit een andere bedoeling. Door samen vragen op te lossen, te spreken over de tekst en onder begeleiding leesstrategieën toe te passen, verhogen ze hun leesvaardigheid.

 

Duik 'ns een tekst in!

10. Ik mag een boek DELEN met een vriend

 

Delen is vermenigvuldigen! Rare uitspraak misschien, maar in dit geval klopt het wel. Als je een boek deelt, verdubbelt het leesplezier. Wissel leestips uit met je vrienden, vertel over leuke boeken die je gelezen hebt en luister naar verhalen die zij gelezen hebben.

Zo heb je snel weer een lijstje ‘leuk om te lezen boeken’ samengesteld. Of duik samen in één boek. Lees er knus samen in en verlies je samen in het spannende avontuur.

 

TIP: Organiseer eens een blinddate met een boek! Laat de leerlingen hun favoriete boek meebrengen, ingepakt in krantenpapier. Laat dan iedereen van boek wisselen.  Zorg er wel voor dat iedereen netjes zijn naam in het boek schrijft. Leesplezier en fijne babbels gegarandeerd!