Wat is het verschil tussen Reken Maar! verder en de materialen uit de verrijkingsmap?

Als leerkracht kom je soms sterke leerlingen tegen die snel door de leerstof gaan of al veel onder de knie hebben. In dergelijke gevallen biedt Reken Maar! verschillende soorten materiaal om aan hun behoeften te voldoen, zoals Reken Maar! verder en de materialen uit de verrijkingsmap.  

Reken Maar! verder  

 

Reken Maar! verder biedt verrijkende opdrachten op een tussenniveau. Deze opdrachten zijn uitdagender dan de basisoefeningen uit het werkschrift, maar eenvoudiger dan de doorwerktaken uit de verrijkingsmap. Reken Maar! verder bevat aanvullende oefenschriften waarmee snellere leerlingen of leerlingen die niet alle basisoefeningen moeten maken zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Dit geeft jou als leerkracht meer tijd om leerlingen te begeleiden die extra instructies of zorg nodig hebben. 

 

Verrijkingsmap  

 

In de verrijkingsmap vind je per blok drie bundels en één project met verrijkende doorwerktaken. Deze taken zijn complexer en kunnen een uitdaging zijn, zelfs voor zeer sterke leerlingen. De verrijkingsmap bevat ook een minimaal één STEM-project per leerjaar. Deze materialen kun je gebruiken om verrijkende taken samen te stellen voor de instructieonafhankelijke leerlingen in jouw klas. 

 

De materialen uit de verrijkingsmap kunnen in principe zelfstandig worden verwerkt. Voor de projecten kan echter een korte instructie of begeleiding nodig zijn. Je kunt deze materialen tijdens verschillende momenten inzetten: tijdens de instructie- en verwerkingsmomenten, de herhalings- en remediëringslessen of in een afzonderlijke niveaugroep. 

 

Je kunt zowel de Reken Maar! verder materialen als de materialen uit de verrijkingsmap terugvinden in de module “Differentiëren en oefenen” op Bingel. 

 

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dus het niveau van de oefeningen en de mate van zelfstandigheid die van de leerling verwacht wordt. Reken Maar! Verder biedt uitdagender materiaal dan het werkschrift, maar vereist minder zelfstandigheid dan de verrijkingsmap. Dit maakt Reken Maar! verder ideaal voor leerlingen die wel extra uitdaging kunnen gebruiken, maar nog enige begeleiding nodig hebben. De verrijkingsmap is bedoeld voor leerlingen die zelfstandig met complexere taken kunnen omgaan.